Måla med kalkfärg eller kritfärg

MÅLA MED KRITFÄRGER & KALKFÄRGER
VÄLJA FÄRG

En av Autentico's styrkor är att de har tagit fram flera varianter av krit- och kalkfärger med olika egenskaper. Som professionell färgtillverkare levererar de inte bara dekorativ möbelfärg utan erbjuder även färger som är mer specifikt anpassade efter olika behov och användnings-områden. 

Till väggar behövs en färg som är mindre mjuk och porös än möbelfärgen Vintage som måste förseglas. Ännu starkare måste en färg vara till köksluckor, trappor, golv och andra ytor med högt slitage.
Till fuktiga rum som tvättstugor och badrum behövs bra fuktkontroll. Fuktkontroll är också viktigt för exteriöra projekt liksom som ett bra UV-filter som förhindrar att färgerna bleks efter några månader. 

Vet du inte vilken färg du ska använda? 


VÄLJA KULÖR

Det finns många kulörer att välja mellan, så du behöver oftast inte blanda själv för att hitta en nyans som passar. Vill du blanda olika kulörer för att hitta din egen favoritnyans går det alldeles utmärkt.

Vi bryter inte färg efter NCS koder, alla färger har tagits fram för hand och recepten är unika för Autentico. Vi kan därför inte ta fram andra färger än de som finns i sortimentet åt privatpersoner.

Tänk på att det är nästan omöjligt att bedöma nyanser korrekt på en datorskärm. Börja därför gärna med att inskaffa färgkartor, färgprover och ett par provburkar att testa med. Kom ihåg att färger ser mörkare och starkare ut än man räknat med när de t.ex. målas på en stor vägg. Ljusinsläpp, hur ljuset faller och vilka andra färger som finns i omgivningen är andra faktorer som påverkar hur en färg upplevs.


ÅTGÅNG & TÄCKFÖRMÅGA

En liter färg räcker till ca 8-13 m². Glöm inte att ta med i beräkningen att du nästan alltid målar mer än ett lager.

Åtgång och täckförmåga påverkas av flera faktorer:

 • Vilken av Autenticos färger du målar med:
  Som ett medelvärde brukar vi räkna med ca 10 m²/L till kritfärgerna Vintage, Versante och Velvet samt ca 8-9 m²/L till outspädd Venice (kalkfärg).
 • Underlagets profil, om det är absorberande eller inte:
  Det brukar gå åt ca 8 m²/L till första lagret på sugande underlag som gipsskivor
  och bredspacklade väggar (det går inte åt lika mycket färg till andra lagret).
 • Om underlaget är jämnt och enhetligt i färg och porositet:
  Suger underlaget åt sig olika mycket färg krävs det ofta fler lager innan ytan är helt jämn till nyansen.
 • Underlagets färg och vilken nyans du målar med:
  Det går t.ex. åt mer färg om du målar en ljus nyans över en mörk.
 • Utfört grundarbete, om du slipar eller inte (på möbler), om du använder en primer (grundmålar) eller inte.
 • Hur tjockt lager med färg du lägger på, om du använder roller eller pensel (målar du med roller (skumroller/finroller) blir lagret ofta tunnare än med pensel och fler strykningar kan behövas).
   
Generell täckförmåga:
 • Ofta är färgen jämnt heltäckande efter två lager
 • Vita och andra ljusa kulörer som målas på mörkt underlag kan behöva fler
 • Obehandlat trä och andra porösa ytor tar till sig färg och pigment mycket bra och det kan räcka med ett lager färg (vid målning med pensel)
 • På en blank och "hal" yta behövs ofta fler lager färg eftersom inte lika mycket färg stannar kvar på underlaget du målar (det betyder dock inte att färgåtgången är större, sugande underlag drar mer färg).

Om du upplever att en ljus färg har dålig täckning på ett mörkt underlag kan du prova med att först grundmåla med Autentico Under Coat eller Autentico Primer (Autentico Primer fäster inte lika bra på blanka ytor som de helmatta kritfärgerna). Primern kan avsevärt förbättra täckningsförmågan av vita kulörer, dessutom motverkas eventuell missfärgning och genomblödning orsakad av garvsyra, fläckar och bets m.m. Starka och klara färger gör sig också ofta bäst på ett vitt underlag (de kan bli mer dova i tonen på ett mörkt).
 

Du kan komma att märka att olika kulörer skiljer sig lite åt när du målar. Det beror på mängden pigment och skillnader i kalkbasens sammansättning, vilken utnyttjas för att framhäva de olika nyanserna. 

GRUNDARBETE

Kritfärger är kända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan omfattande underarbete. Autentico Vintage och Autentioco Versante Matt har av just den anledningen blivit mycket populära till möbler som är tidigare lackade eller målade. 
 

Underlaget måste dock vara torrt, rent och helt fritt från fett innan du börjar måla och ett effektivt fettlösande rengöringsmedel är nödvändigt. Naturligtvis får du också alltid ett ännu mer hållbart resultat om du först "ruggar upp" blanka och lackade ytor med ett fint sandpapper (en grundregel som gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket slipning som behövs för att Autenticos kritfärger ska sitta som berg. Satsar du lite mer tid på grundarbetet får du alltid igen det när du målar. Du behöver inte måla lika många lager färg och resultatet blir jämnare och snyggare.

Normalt behöver du inte grundmåla redan målade eller lackade ytor, men kvistar och vissa betser kan blöda igenom.
Autenticos olika sorters färger skiljer sig lite åt gällande nödvändigt grundarbete:

 • Kritfärgerna Autentio Vintage och Versante Matt har utmärkt vidhäftning
 • Kritfärgen Versante Eggshell som är lite blankare behöver lite mer noggrant grundarbete 
 • Kalkfärgen Venice Lime Paint behöver ett mineraliskt underlag för att fungera optimalt. Vilket innebär att du först kan behöva grundmåla med Autentico Under Coat, Vintage eller Velvet.
 • Målar du väggar med kritfärgerna Velvet eller Versante är det inte nödvändigt att grundmåla men i många fall gynnas resultatet av att du gör det. 


MÅLA

Förutsatt att du använder en pensel av bra kvalitet, är det enkelt att få en jämnt och slätt resultat med Autenticos kritfärger Vintage, Velvet och Versante (Venice Lime Paint är avsedd att ge ett mer oregelbundet resultat). Kritfärgens matta ytfinish och utomordentliga täckförmåga hjälper effektivt till att kamouflera mindre ojämnheter i underlaget. Möbelfärgen är extra mjuk och porös vilket gör det lätt att jämna till den nymålade ytan med fint sandpapper för en sammetslen len och ultraslät ytfinish. Läs mer om 

Autenticos färger efterlämnar sällan några irriterande "kalkklumpar". Du får oftast bäst resultat om du arbetar snabbt med långa penseldrag. Är du van att måla med andra färger kan det kännas lite ovant till att börja med. Upplever du att färgen torkar för snabbt eller känns "trög" kan du späda ut den med lite vatten (eller ha blomsprutan i beredskap). Gäller även om du målar väggar med roller.


TORKTID

Krit- och Kalkfärger torkar mycket snabbt, ytan är som regel helt torr och klibbfri inom ca 30 minuter (det kan gå snabbare beroende på inomhusklimat och temperatur) och den är ofta övermålningsbar redan efter 1 timma. Detta gör att du t.ex kan färdigställa en möbel på ett par timmar, vilket annars kan ta flera dagar. Andra torktider gäller för Venice Lime Paint. 
 

YTSKIKT
 • Vi rekommendera ALLTID att man förseglar möbler målade med Vintage.
 • Kritfärgen Versante behöver inte förseglas!
 • Huruvida man väljer att försegla väggar målade med Venice och Velvet är en smaksak. Det kan vara lämpligt i hallen, köket och barnrummet där det är vanligare att väggarna blir smutsiga och behöver kunna torkas av. Annars brukar det inte vara nödvändigt. Väggar må mer utsatta ställen kan istället målas med Versante.

Mycket generellt kan man säga att Autenticos vaxer brukar användas till möbler, Autenticos hårdvaxoljor eller lack till ytor där man behöver ett extra starkt skydd och Autentico Sealer till väggar (men ibland även till möbler).

I valet av förseglande produkt bör både funktion och önskad ytfinish tas i beaktning. Kom ihåg att det kan ta flera veckor innan ett vax har härdat fullständigt, så undvik kraftigt slitage den första tiden. 


FÖRVARING AV FÄRG

Förvara alltid dina burkar med färg frostfritt. Färgen håller i flera år men separerar med tiden och färgpigment och mineraler sjunker till botten. Vänd därför dina burkar upp och ner då och då.

Innnan du målar måste du skaka om burken ordentligt, det räcker inte med att bara röra med en pinne. Allt kalk som ligger i botten båste upp till ytan, ingredienserna måste blandas ordentligt. Detta är viktigt, gör du inte det kommer du uppleva att färgen är mer som en oljig lasyr som glider runt och har dålig täckning.

Sale

Unavailable

Sold Out