Måla möbler

MÖBLER

GRUNDARBETE

Kritfärger är välkända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan omfattande grundarbete. Kritfärger fäster anmärkningsvärt bra även på blankare redan målade och lackade ytor samt laminat... men bara för att du ofta kan "fuska" när du målar med dessa fantastiska färger betyder inte det inte att vi rekommenderar dig att göra det.

Generella rekommendationer för målning gäller även kritfärger och du får ALLTID ett mer hållbart och snyggt resultat om du lägger ner lite extra omsorg på underarbetet (det gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket som krävs för att kritfärg ska sitta som berg!

RENGÖR
Eftersom färgen är vattenbaserad är det mycket viktigt att rengöra möbeln ordentligt med ett  bra fettlösande rengöringsmedel innan du börjar måla. Ytan behöver vara torr, ren och helt fri från fett för bra vidhäftning. Var extra noga med sänggavlar (huvudänden), stolsryggar, bords- och hyllkanter, 
lådfronter och området runt handtag eftersom dessa ytor ofta utsätts för hudkontakt och kan vara extra nedsmutsade. Använd gärna en Scotch Brite och skrubba rent ordentligt (om inte ytan är extra känslig).

Vi rekommenderar Autentico Omniclean framför vanligt diskmedel eftersom diskmedel ofta innehåller ett återfettande medel för att inte händerna ska torka ut. Diskmedel kan efterlämna en fet hinna som gör att färgen inte fäster lika bra.

Autentico Omniclean är ett mycket effektivt smuts- och fettlösande rengöringsmedel (målarsoda) av industriell kvalitet. Lösningen innehåller natriumkarbonat och är alkalisk (basisk) så bör du använda handskar för att undvika irritation och uttorkning av huden. Omniclean skadar inte ytan, har en behaglig doft och är biologiskt nedbrytbar. Spädes 1:10 med vatten (1 L Omni Clean ger 10 liter rengöringsmedel). Ytan ska helst torkas av med vatten efteråt, speciellt om starkare koncentrationer har använts.

Nyproducerade möbler (som t.ex IKEA möbler) kan ibland ha en beläggning på ytan (silikon) som gör att färgen fäster sämre eller inte alls (går att dra av i flagor). Fäster inte färgen måste du försöka avlägsna beläggningen innan du börjar måla. Prova slipa bort / rugga upp ytan ordentligt med sandpapper och dränk sedan in den i T-röd.

SLIPA ELLER INTE? 
Vi vet att väldigt många hoppar över att slipa när de målar med kritfärger och tycker det fungerar alldeles utmärkt - men vi rekommenderar dig att anpassa grundarbetet efter ändamålet. Att en färg verkar fästa bra och har god täckning vid målning är inte samma sak som lång hållarhet och slitstyrka över tid. Är det en prydnadsmöbel du ska måla kanske det räcker med att enbart rengöra men om möbeln komer utsättas för friktion, slitage och daglig användning är det definitivt värt att lägga ner lite extra arbete. Det gör att färgen inte nöts bort lika lätt och du får ett reultat som står sig vackert i många år.

 

Satsar du på den gamla slitna stilen är underlaget mindre viktigt. Ett ojämnt underlag bidrar till en grövre patina och fäster inte färgen så hårt uppstår naturliga slitningar snabbare.

Vill du ha en riktigt jämn och slät yta med ett proffsmålat resultat krävs ofta lite mer arbete. Att slipa underlaget handlar om så mycket mer än att få färgen att fästa... Den matta kritfärgen kamouflerar mycket effektivt mindre ojämnheter i underlaget (speciellt Versante Matt som inte behöver vaxas), men för ett perfekt resultat krävs också ett bra underlag. Man slipar för att:

 • Ta bort eller minska befintliga märken, repor och skadade kanter
 • Jämna ut eventuella brister och ojämnheter från tidigare målningsarbeten, som t.ex droppar och ett för tjockt lager med färg
 • Minska träfiberstruktur och jämna till grövre ytor
 • Få bort fläckar och avlagringar som tillkommit efter år av användning

SLIPA FÖR VIDHÄFTNING

Det är alltid bra att slipa blanka, hårda och icke-porösa ytor för ett mer hållbart resultat.  Det är snabbt gjort och är varken svårt eller jobbigt - det är bara tråkigt.

Det är inte mycket slipning som krävs. Du behöver absolut INTE slipa ner gammal färg och lack helt, det räcker med att "rugga" ytan lite lätt med fint sandpapper (180-220 korn). Slipa bort en del av glansen helt enkelt, så att ytan blir lite mattare och färgen får något mer att bita tag i. "Matt mot matt" ger alltid den allra bästa vidhäftningen.


Rengör helst möbeln innan du slipar så att du inte arbetar in smuts och fett ännu djupare. Var lätt på handen och känn dig för så att du inte tar i för hårt och råkar repa möbeln. Upplever du att det blir repor ta ett finare sandpapper. Slipa i träslagets riktning / den riktning du tänkt att måla. Cirkulära slipmärken syns tydligare genom färgen efter att du målat.  

Visst är det lockande att hoppa över allt förarbete och oftast fungerar det utmärkt om du inte har så höga krav på utseende, funktion och hållbarhet, men...

 • ​Slipar du med sandpapper fördubblas vidhäftningen och använder du en slipmus (liten slipmaskin) kan du få upp till 6 gånger så bra vidhäftning.
 • Är ytan mattare är det lättare att måla, mer färg fastnar redan vid första strykningen ( färgen "halkar" inte runt) och du behöver inte måla lika många lager. 
 • Målar du till en kund är det alltid bäst att hålla sig på den säkra sidan och inte ta för många genvägar. Du vet inte i vilket sammanhang möbeln ska användas eller vilket slitage den kommer utsättas för.
Grundarbete kritfärger
Rengör med Autentico Omni-Clean
Rengör med Autentico Omni-Clean
Rugga upp ytan lätt med sandpapper
Rugga upp ytan lätt med sandpapper
Måla med Autentico kritfärg
Måla med Autentico kritfärg
Grundmåla vid risk för genomblödning från träslaget
Grundmåla vid risk för genomblödning från träslaget
AUTENTICO BIO STRIP

Autentico Bio Strip är ett färgborttagningsmedel som du kan använda om du skulle vilja måla om en tidigare vaxad möbel eller önskar få tillbaka en trären yta. Det är otroligt effektivt och fungerar utmärkt på vattenbaserade filmbildande färger och lack samt möbelvax (löser inte upp oljebaserade färger). Det kan bli vansinnigt kladdigt och du behöver Omniclean för att tvätta rent ytan efter att färg- och vaxrester avlägsnats. Autentico Biostrip fungerar även utmärkt till att rengöra målarpenslar som bivit stela efter att du glömt rengöra dem - de blir som nya.  Det är lika bra till ett handfatet som över tid blivit missfärgat av färgavlagringar.


SPACKLA

Sprickor och märken kan fyllas med snickerispackel, träfyllnadsmedel eller Autentico Terrapieno. Det går bra att spackla innan målning men många föredrar att först grundmåla (måla första lagret med färg) eftersom det sedan kan vara lättare att se vart man behöver bättra på. Dessutom fäster spacklet bra på den matta målade ytan. Slipa det spacklade områderna så att de blir jämna och släta (börja med lite grövre sandpapper om det är nödvändigt men avslutar med ett finare).
 

BEHÖVER JAG GRUNDMÅLA? 

Du behöver som regel inte grundmåla för att få färgen att fästa bra, kritfärger fäster bättre än de flesta grundfärger (undantaget på feta underlag). Du behöver därför oftast inte grundmåla redan målade och lackade möbler om färgen / lacken är intakt.  Du kan däremot behöva grundmåla trärena ytor m.m. för att förhindra genomblödning från underlaget.


FÖRHINDRA GENOMBLÖDNING
När missfärgningar som härstammar från underlaget blir synliga på den nymålade ytan och orsakar missprydande fläckar brukar man säga att underlaget "blöder igenom". Genomblödning kan förhindras med Autentico Primer. Färgen Versante är mer motståndskraftig mot genomblödning än färgen Vintage. Det inbyggda skyddet är dock långt ifrån lika effektivt som en primer avsedd för ändamålet.

Använd Autentico Primer till:
 • Obehandlade träslag innehållande höga halter tannin / garvsyra, t.ex tall, kastanj, ek och mahogny. Furukvistar måste alltid behandlas innan målning för att de inte ska "blöda igenom". Även om möbeln är lackad kan ibland furukvistar blöda, så var lite vaksam.
 • Vattenmärken och fettfläckar (spärras med med en Primer efter rengöring med fettlösande medel).
 • Möbler behandlade med bets kan blöda igenom och orsaka missprydande gul-, rosa- eller rödaktiga områden och fläckar.  Speciellt betser innehållande garvsyra (ofta rödbetsade trämöbler från 1930-talet och 40-talet) kan vara svåra att få bukt med och det kan krävas flera lager Primer (rödvin innehåller också garvsyra). Även lackade möblerna kan blöda igenom,  lacken kan vara sliten och inte helt intakt. Ofta är undersidan av bord och insidan av skåp inte lackade och blöder rilkgt.  Det bästa kan ibland vara att inte måla dessa områden.

Känner du dig osäker på om du ska använda en primer eller inte?
 • Provmåla ett litet område innan du målar hela möbeln. Om missfärgningar uppstår, grundmåla med Autentico Primer.
 • Har du redan målat din möbel innan du upptäcker att du borde använt Autentico Primer är det inte försent! Låt möbeln torka ordentligt och blockera sedan med Autentico Primer innan du målar vidare. 
 • Gillar du att "slarva" med underarbetet och om ytan är mycket blank rekommenderar vi att du först målar möbeln med ett lager kritfärg (eftersom den fäster bättre) och sedan spärrar eventuella fläckar som dyker upp innan du målar vidare.
Oftast ser du en genomblödning ganska snabbt, men ibland har man otur och den framträder först efter att färgen förseglats. Lack och vax kan ha egenskapen att "dra upp" missfärgningar till ytan. I vissa fall kommer den och spökar långt senare... På vita och ljusa möbler syns det allt mest.

ANDRA TILLÄLLEN DÅ DET KAN VARA BRA ATT ANVÄNDA EN PRIMER
Åtgärda ojämn eller kraftig absorption
 • Till ytor med mycket ojämn finish och varierande absorberande förmåga (t.ex. efter kraftigare slipning) eller till underlag som suger åt sig överdrivet mycket färg
 • När träfyllnadsmedel har använts
 • När en färg av någon okänd anledning inte verkar fästa ordentligt på ett visst område
Förbättra täckning
Om du upplever att en ljus färg har dålig täckning på ett mörkt underlag kan du prova med att först grundmåla med Autentico Under Coat (en gråfärgad grundfärg). Starka och klara färger gör sig ofta bäst på ett vitt underlag (de kan bli mer dova i tonen på ett mörkt) så där kan Autentico primer vara mer lämplig.

Blockera oönskad krackelering
Har du använt krackeleringsmedel? En gång krackerlerad - alltid krackelerad! Nästa lager färg kommer också att spricka.... om du inte slipar bort så mycket du kan och sedan grundmåla med Autentico Primer innan du målar om.

Minska obehaglig lukt
Auentico Primer kan minska unken och gammal lukt från en möbel som t.ex. stått i en fuktig källare eller luktar cigarettrök.
 
Öka vidhäftningsförmågan
 • När du målar med Versante Superior Eggshell (som har högre glans) på glatta och hårda underlag kan Autentico Primer eller Autentico Under Coat användas för att öka vidhäftningsförmågan (det är absolut inte aktuellt med någon av Autenticos andra kritfärger). Du kan också välja att grundmåla med Autentico Vintage eller Versante Matt innan du målar med Autentico Eggshell (de har bättre vidhäftning än Primern).
 • Kritfärger fäster mindre bra på underlag som nyligen är vaxade eller har behandlats med någon slags olja (t.ex oljebets, teakolja, hårdvaxolja, linoljefärg...). Vax kan tas bort med Autentico Bio-Strip men oljor tränger ner djupare.
  Var det länge sedan möbeln oljades kan det gå bra men rugga först upp ytan ordentligt och rengör noga med Autentico Omni Clean (både innan och efter slipning). Du kan också prova med att dränka in ytan i T-röd. Grundmåla sedan med två strykningar Autentico Primer för att stoppa eventuell genomblödning av oljerester. Förhoppningsvis går det vägen, men testa först innan du målar hela möbeln.
Mineraliskt underlag
Om du planerar att måla din möbel med med Venice Lime Paint bör du först grundmåla med Autentico Primer eller Vintage. Det går oftast bra att måla direkt på sugande trä, men Venice Lime Paint kräver egentligen ett mineraliskt underlag för att fästa ordentligt.
Sale

Unavailable

Sold Out