Måla möbler med Versante

MÅLA MÖBLER MED AUTENTICO VERSANTE CHALK PAINT

Vill du ha en riktigt tålig och slitstark färg som tål daglig användning och rengöring ska du måla med kritfären Versante. Likaså om möblerna ska stå utomhus eller i fuktiga utrymmen som t.ex badrum eller tvättstuga. Den är vattentålig och behöver inte förseglas med vax, sealer eller lack. Versante Matt har 5% glans och Versante Eggshell 15% glans.


GRUNDARBETE

Versante har inbyggd spärrgrund och klarar genomblödning och andra problem som kan uppstå bättre än Autentico Vintage. Vi rekommenderar dock försiktighet, många genomblödningar är vara svåra att blockera och ett starkare skydd kan behövas. En primer avsedd för ändamålet ger ett säkrare skydd.

Versante Matt:
Versante Matt har samma utmärkta vidhäftningsförmåga som Vintage (om inte ännu bättre), så samma rekommendationer för grundabete gäller.

Versante Eggshell:
Versante Eggshell har mer glans och gynnas därför av lite mer noggrant förarbete. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen) desto sämre vidhäftning. För bästa vidhäftning på blanka ytor (tidigare lackat/målat samt laminat) rekommenderar vi att du:

  • Slipar lätt med fint sandpapper 
  • Eventuellt grundmålar med Versante Matt eller Vintage som har bättre vidhäftning

MÅLA
Möbler målas vanligen med en oval eller en lite bredare platt pensel. En miniroller/skumroller går också bra att använda men räkna eventuellt med flera lager färg eftersom de som regel blir tunnare. Rengör dina penslar och verktyg direkt, Versante biter sig fast hårdare än Vintage och kan vara svårare att tvätta ur efter att färgen torkat.

Eftersom färgen är snabbtorkande kan det ibland vara svårt att gå tillbaka för att "bättra på". Måla inte ett nytt lager på en redan halvtorr färg, då får du lätt en ojämn yta. Målar du utomhus kan färgen torka mycket snabbare beroende på väderlek (ha en blomspruta med vatten i beredskap om du inte hinner med). Undvik också att måla under värmealstrande lampor (t.ex. bygglampor).

Med Versante är det svårare att att slipa bort eventuella ojämnheter efter att färgen torkat än det är med Vintage. Se därför till att du inte målar för tjockt lager med färg. Vid målning av bordskivor och andra större ytor kan en finroller eller skumroller med fördel användas för att sprida ut ett jämnt lager färg och fånga upp eventuella droppar längs med kanterna. Du kan sedan gå över ytan med din pensel för mjukare mer penselmålat resultat. Vill du ha slitningar kan du använda lite vax mellan de olika lagren av färg (eller stryka kanterna med stearin eller tvål) för att färgen ska släppa lättare.

Viktigt att tänka på när du målar med Versante Eggshell
Den skyddande filmen som bildas med Versante Eggshell torkar mycket snabbt och om lagret med färg under filmen är för tjockt finns risken att det inte härdar ordentligt och därmed fäster sämre. Måla hellre flera tunna lager färg.

VERSANTE BEHÖVER INTE FÖRSEGLAS

Det stämmer!
Versante behöver absolut inte förseglas för att bli stark och vattentålig.

Autentico Versante Matt
Känner du dig tveksam? 
Det behöver du inte göra, även om ytan är nästan lika matt som Vintage kan du kan fullständigt dränka den i vatten. Du kan gnugga med din trasa eller till och med skrubba med en Scotch Brite! Förutsatt att du följt vår rekommendationer om grundarbete förstås (mycket viktigt att underlaget är fritt från fett).

Det går att applicera vax på Versante Matt men ytan tar inte till sig vax på samma sätt som Vintage, det lägger sig mer ytligt. Ytan blir aningen mindre matt och sträv men det krävs lite extra arbete om du vill polera upp en ordentlig glans. Polera inte för tidigt då riskerar du att torka bort vaxet. Det är absolut INTE nödvändigt att vaxa, men många uppskattar känslan och att de smutsavvisande effekterna stärks. Andra vill skapa effekter med färgade vaxer. 

Autentico Versante Eggshell
Här är behöver du inte ens känna dig orolig, man kan riktigt se hur motståndskraftig färgen är, den är ogenomtränglig! Det är ingen idé att försöka vaxa Versante Eggshell, det kommer inte att gå. Vill du skapa ett mer antikt utseende kan du prova med Atentico Glaze istället.

Autentico Versante chalk paint
Måla möbler med Versante
Autentico Versante Superior Eggshell. Photo Stipple & Dab
Måla möbler med Versante
Måla möbler med Versante
Sale

Unavailable

Sold Out